Formularz kontaktowy

Email

Treść

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Podejmowanie działalności gospodarczej - poradnia dietetyczna „Just Nutrition Justyna Wielgosz” współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.




Laktacja vs suplementacja



Dieta matki karmiącej nie ma dużego wpływu na skład produktowanego przez nią mleka, natomiast może wpłynąć na właściwe odżywienie i zaspokojenie potrzeb matki, które w trakcie laktacji są większe. ?

Kobiety Karmiące powinny zwrócić uwagę na poniższe składniki ?:

Wapń 
Towarzystwa naukowa zalecają spożywanie produktów nabiałowych jako główne źródło wapnia w naszej diecie, jednak jeżeli unikasz nabiału z jakiegoś względu również jesteś w stanie pokryć zapotrzebowanie na wapń, w przypadku niedostatecznego spożycia należy wdrożyć suplementację. Najlepiej przyswajalne preparaty wapnia to chelaty aminokwasowe, wodorofosforany, octany, węglany, cytryniany, glukoniany lub mleczany.



Witamina D 
Stosujemy suplementację w dawce 2000 IU/d. Jednak oczywiście dawka powinna być doprecyzowana na podstawie oznaczonej witaminy D [25(OH)D] w surowicy krwi. Witamina D przenika w niewielkiej ilości do pokarmu kobiecego, dlatego suplementacja u matki nie rozwiązuje problemu zaopatrzenia w tę witaminę niemowlęcia.

KWASY OMGEA-3 [DHA] 
Jednym z najważniejszych składników diety w czasie ciąży i laktacji z grupy kwasów omega-3 jest DHA (kwas dokozaheksaenowy), którego naturalnym źródłem są tłuste ryby morskie: łosoś, halibut, śledź, szprot (sardynka).
DHA wpływa na rozwój psychomotoryczny dziecka, ostrość widzenia oraz obniżenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej u matki.

JOD 
Dawka należna: 4-6 g soli spożywczej/dobę (w Polsce sól jodowana to główne źródło jodu). Nadmiar jodu w diecie matki karmiącej (> 500 μg/dobę) może prowadzić do niedoczynności tarczycy i wola u noworodka.
W przypadku potwierdzonego niedoboru jodu u matki karmiącej wprowadza się suplementację jodkiem potasu w ilości 150 μg (potasowa, dietetyczna sól kuchenna lub jodowana woda)

Bibliografia:
-Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterlogii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2016; 13: s. 9-24
-Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 2014, 85, 395-399