Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Podejmowanie działalności gospodarczej - poradnia dietetyczna „Just Nutrition Justyna Wielgosz” współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Bataty gotujemy we wrzącej wodzie do momentu jak będą miękkie. Następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę.
Rozgrzewamy piekarnik i wsypujemy 200g orzechów laskowych na blaszy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy je w 180 stopniach ok 10 minut. Kolejno wyjmujemy orzechy jak wystygna i przysypujac je do sciereczki materiałowej powoli pocieramy by usunąć łuskę orzecha.
Daktyle i śliwki zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 10 minut. Następnie odlewamy wodę i blendujemy je na gładką masę.
Obrane Orzechy blendujemy z połączonymi masami z batatów i owoców suszonych do momenty kiedy uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy dżem/ksylitol, Kakao oraz mąkę.
Masło/olej ucieramy z żółtkami jaja i dodajemy do ciasta. Białka natomiast ubijamy na sztywno. Następnie bardzo powoli dodajemy je do ciasta, mieszając cały czas.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto wystygnie, polewamy czekoladą, pieczonymi orzecham 100g i i przystrajamy miętą.
?Jak zrobić czekoladę?
Do garnka wlewamy gorąca wodę, a nad garnkiem stawiamy miskę o podobnej średnich jak garnek.
W kompieli wodnej rozpuszczają czekoladę z mlekiem, mieszając cały czas do momentu uzyskania płynnej czekolady