Formularz kontaktowy

Email

Treść

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Podejmowanie działalności gospodarczej - poradnia dietetyczna „Just Nutrition Justyna Wielgosz” współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.




Suplementacja witaminą D



Jesieni jeszcze nie widać za oknem, ale wrzesień na naszych kalendarzach już tak a wraz z nim przypominamy o zalecanej suplementacji Witaminą D. 

Niedobór witaminy D to powszechny problem występujący globalnie. 

Właściwy poziom witaminy D to istotny czynnik w zapobieganiu:
osteoporozie i upadkom
krzywicy
chorobom autoimmunologicznym, w tym stwardnieniu rozsiannym
cukrzycy typu 1
toczniowi rumieniowatemu układowemu
chorobom zakaźnych, w tym gruźlicy i grypy
chorobom sercowo-naczyniowych
Alzheimerowi
autyzmowi
powikłaniom po ciąży
cukrzycy typu 2.

 




Od #października do #kwietnia zalecana jest suplementacja witaminą D, ze względu na niewystarczające nasłonecznienie oraz w konsekwencji synteze skórną witaminy D. 

Jak oznaczyć poziom witaminy D?
Należy zbadać 25(OH)D w surowicy krwi oraz na tej podstawie lekarz stwierdza czy i jaka suplemeneracja powinna być wdrożona.

Niestety ale podaż witaminy D z pożywieniem jest bardzo mała, stąd suplementacja może okazać się konieczna dla właściwego pokrycia tej witaminy.

REKOMENDOWANE DAWKI:
Niemowlęta:
0-6 miesiąc życia- 400 IU/dzień– zależna dawka od sposobu karmienia
6-12 miesiąc życia- 400-600 IU/dzień- zależne od dziennej dawki przyjmowanej z pożywieniem

Dzieci 1-11 lat:
Dla zdrowych dzieci w okresie od maja do września odsłaniamy 15% naszego ciała, przez 15 minut, nie używając filtrów, pomiędzy godziną 10-15:00, suplementacja nie jest konieczna ale jest rekomendowana i bezpieczna w dawce:
600-1000 IU/dzień, zależne od masy ciała i zwyczajów żywieniowych

Bibliografia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29904370