Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Podejmowanie działalności gospodarczej - poradnia dietetyczna „Just Nutrition Justyna Wielgosz” współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Jesieni jeszcze nie widać za oknem, ale wrzesień na naszych kalendarzach już tak a wraz z nim przypominamy o zalecanej suplementacji Witaminą D.
Niedobór witaminy D to powszechny problem występujący globalnie.
Właściwy poziom witaminy D to istotny czynnik w zapobieganiu:
✔osteoporozie i upadkom
✔krzywicy
✔chorobom autoimmunologicznym, w tym stwardnieniu rozsiannym
✔cukrzycy typu 1
✔toczniowi rumieniowatemu układowemu
✔chorobom zakaźnych, w tym gruźlicy i grypy
✔chorobom sercowo-naczyniowych
✔Alzheimerowi
✔autyzmowi
✔powikłaniom po ciąży
✔cukrzycy typu 2.
Od #października do #kwietnia zalecana jest suplementacja witaminą D, ze względu na niewystarczające nasłonecznienie oraz w konsekwencji synteze skórną witaminy D.
➡Jak oznaczyć poziom witaminy D?
Należy zbadać 25(OH)D w surowicy krwi oraz na tej podstawie lekarz stwierdza czy i jaka suplemeneracja powinna być wdrożona.
Niestety ale podaż witaminy D z pożywieniem jest bardzo mała, stąd suplementacja może okazać się konieczna dla właściwego pokrycia tej witaminy.
REKOMENDOWANE DAWKI:
➡Niemowlęta:
0-6 miesiąc życia- 400 IU/dzień– zależna dawka od sposobu karmienia
6-12 miesiąc życia- 400-600 IU/dzień- zależne od dziennej dawki przyjmowanej z pożywieniem
➡Dzieci 1-11 lat:
Dla zdrowych dzieci w okresie od maja do września odsłaniamy 15% naszego ciała, przez 15 minut, nie używając filtrów, pomiędzy godziną 10-15:00, suplementacja nie jest konieczna ale jest rekomendowana i bezpieczna w dawce:
600-1000 IU/dzień, zależne od masy ciała i zwyczajów żywieniowych
Bibliografia:
https://